HTML

Kissako - egy csésze teában a világ

Kedves teatárs, célom ezzel a bloggal, hogy mindenki számára közelebb hozzam a teázás kultúráját, valamint hogy betekintést nyújtsak a japán zöld tea világába. Remélem, hogy az itt olvasott információk nem csak a tea világával most ismerkedőknek, de a szakavatottabaknak is újdonsággal tud szolgálni.

Friss topikok

Címkék

Ízesítés nélkül?

2012.07.06. 11:05 ocha

Ha már a kedves látogató ide tévedt, feltételezem, hogy próbálkozott már ízesítés nélkül teát inni. Borzalmas volt? Keserű? Ihatatlan? Jó-jó, de hol van a citromom? Azt hiszem a génjeinkbe ivódott citrompótlós napközis tea enyhe mosószeres alumínium lábos ízű élménye, már csak a nosztalgiához való ragaszkodásunk miatt is mérvadó. Olyan ez, mint a kannás bor, tabletta nélkül nem az igazi. Ámbátor, amíg ez utóbbi ajzószerünknek komoly kultúrája kikop.JPGterjedt el idehaza és így akár a „hig-end”-be hajló minőség is köztünk él, addig sajnos a teák esetében legújabban a tutti-frutti íz kombinációval megspékelt zöldteának álcázott gumó trónol piramis filterben, mint minőség a sokat látott abcék polcain. Mondjuk ki, legtöbbünk nem ismeri a jó teát, a minőséget. Mert – ki gondolná – ha valami minőségi, gondos odafigyeléssel készült azt nem kell tupírozni. Érthető, hisz mégsem a díjnyertes vörös borral fogjuk pörköltünket öntözni, ha bográcsolunk a pusztán. Így van ez a teával is, egy jó minőségű teából ne legyen napközi-cha, akarom mondani tea. Ne értsetek félre, nem azt mondom, hogy nincsenek finom ízesített teák, de ha elmerünk szakadni a citrom-méz-cukor-tej stb. kombinációktól, akkor lehetőséget adunk magunknak, hogy igazán kitárulkozzon a maga ízgazdagságába a tea. Elsőre mindenképpen furcsa lesz, ahogy megtámadnak minket a vadabnál-vadabb ízek. Sokan asszociálnak nyers zöldség ízre, fűre, néha földre vagy más elvontabb ízekre, és ne feledjük elsőre legtöbbünknek keserű. Próbáltatok már ételízesítő nélkül főzni, mondjuk leves kocka vagy vegeta nélkül levest? Nagyon hasonló tapasztalat, érzi az ember, hogy nagyon természetes, de még nagyon hiányolja azt másik megszokott ízt. Ha sikerül rávenni magunkat, hogy az első alkalmat több is kövesse, egy új világ fog kitárulni előttünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocha.blog.hu/api/trackback/id/tr654632653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása