HTML

Kissako - egy csésze teában a világ

Kedves teatárs, célom ezzel a bloggal, hogy mindenki számára közelebb hozzam a teázás kultúráját, valamint hogy betekintést nyújtsak a japán zöld tea világába. Remélem, hogy az itt olvasott információk nem csak a tea világával most ismerkedőknek, de a szakavatottabaknak is újdonsággal tud szolgálni.

Friss topikok

Címkék

Tudjátok mióta ismerjük- fogyasztjuk a teát?

2012.06.26. 21:51 ocha

A tea felfedezésének-megismerésének több legendája is van. Általánosságban beszélhetünk tudományos megközelítésről és a hagyomány általi, azaz folklór verzióról. Persze egyik sem unalmas, de nézzük őket meg. A hagyomány szerint az első ember, aki ismerte a teát Shen nong (később isteni rangba küzdte magát) volt.

Őt egyébként nagy tisztelet övezi Ázsia számos országában, nem csak mint a mezőgazdáság védelmező isteneként tekintenek rá, de őt tartják egyúttal a gyógynövénytan atyjának. A közel ötezer éves kínai monda szerint: a hegyvidéket járva saját magán kísérletezte ki, melyik növénynek milyen hatása van, az ehető növényeket pedig megismertette a többi emberrel is. Ha mérgező növényt fogyasztott, akkor a mérget tea levelet rágva semlegesítette. Egy híres tanmese szerint Shen nong egy nap 72 féle mérget fogyasztott, amit a tea segítségével hatástalanított. Ez az első írott emlékünk a teával kapcsolatban, ami nem csak szép, de valóság tartalma is van, hiszen a teában található katekinek könnyen kerülnek kémiai kötésbe az alkaloidokkal, ami a legtöbb növényi mérget alkotja, így valóban képes semlegesíteni bizonyos mérgek hatását. Épp emiatt a tea elsőnek mint gyógyszer terjedt el, majd fokozatosan vált kedvelt itallá. A tudományos verzió inkább a növény származására, mint sem a teázási szokás kialakulására koncentrál. Vajon honnét származik a tea? A válasszal kapcsolatban számos verzió látott napvilágot, a kutatások pedig a mai napig is folytatódnak. A tea növénynek két fajtáját ismerjük, a kínait és az asszam típust. E két típus alakilag és környezettanilag is igen eltér egymástól, ezért az egyik elképzelés, hogy a tea növénynek két őshazája van. Ugyan akkor, mivel mind két típus azonos kromoszóma számmal rendelkezik, valamint jelentős eltérések nincsenek közöttük, az egy őshazás verzió is elterjedt. Az utóbbi nézet szerint a tea növény szülőföldje Kína Sichuan, Guizhou és Yunnan tartományok területén található, sőt a szigorúbb nézetek szerint ez pontosan a Yunnan tartománybeli Shisan Panna városka vidékére korlátozható. Azonban a manapság leginkább elfogadott verzió szerint a tea növény az ún. Kelet-Ázsiai félhold (Tōahangetsuko) által határolt területen volt őshonos, amit Kína Dél-nyugati részén találunk. Innét indult terjedésnek a tengeren át és jutott el Japánba, a kontinensen át pedig Indiába és Dél-kelet Ázsia hegyvidékeire. Úgy tartják, hogy a tea termesztés itt a Yunnani tartományban alakult ki, nyugati részén az asszam, míg keletre a Hunan tartományba is átnyúlva a kínai típus. Az itt élő néhány család által ápolt ősi kultúra, valamint a környéken található hatalmas ős teafák, tea fajtáink és teázási szokásaink kiinduló forrása.


A világ legősibb teafája látható a képen cirka 3200 éves és majd 2 méter a törzs átmérője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ocha.blog.hu/api/trackback/id/tr174613457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása